Coronavirus: actueel

Coronavirus: situatie per 24 maart 2021

Welke maatregelen gelden er op dit moment?

Nederland blijft voorlopig in lockdown om verdere verspreiding van het Corona virus te voorkomen. Per 24 maart 2021 geeft Scouting Nederland aan dat onze activiteiten passen binnen de definitie jeugdactiviteiten van de Rijksoverheid. Daarom kan Scouting onder beperkende voorwaarden weer van start.


Voorwaarden waaronder Scouting activiteiten mogelijk zijn

  • Voor jeugdleden t/m 17 jaar kunnen de fysieke opkomsten buiten doorgaan.
  • Jeugdleden en speltakken van 18 jaar of ouder hebben géén fysieke opkomsten of activiteiten.
  • Spreid opkomsten zodat iedere speltak gescheiden kan draaien. Dat mag per ruimte (veld, bos etc.). Overweeg om per speltak op aparte tijden te draaien.
  • In noodgevallen kun je van je gebouw gebruik maken, bijvoorbeeld om te even te schuilen bij een onverwachte bui of om gebruik te maken van het toilet. Wordt er slecht weer verwacht? Organiseer dan een online #ikscoutthuis opkomst. In de wetgeving mag je weliswaar als jeugdorganisatie in een binnenruimte activiteiten ondernemen, maar gezien de ontwikkelingen rondom het virus is buitenspelen het uitgangspunt, net als voor sportclubs. Zo doen we er samen alles aan om het risico op verspreiding van het virus te beperken.

  • Houd rekening met de avondklok. Eindig avondopkomsten op tijd en pas eventueel opkomsttijden aan. Voor vrijwilligerswerk is het niet mogelijk een ontheffing op de avondklok te krijgen.


Beleid regio Maasdelta

Voor de regio is het beleid dat er, zolang er sprake is van een landelijke lockdown, geen Regionale Ledenactiviteiten meer georganiseerd worden. Ook de overige regioactiviteiten gaan niet door in fysieke vorm. Dit geldt dus ook voor trainingen. Waar mogelijk worden online bijeenkomsten georganiseerd. Kijk op de Facebook pagina van de regio voor het laatste nieuws over activiteiten.


Speltips en inspiratie voor online activiteiten

Speltips en inspiratie voor online bijeenkomsten met jeugdleden zijn hier te vinden #ikscoutthuis. Denk na over het gebruik van deze mogelijkheden in het kader van Avonturenzomer 2020. Door Corona blijven meer mensen in Nederland of gaan niet op vakantie. Het aanbieden van Scouting activiteiten kan leden en niet-leden helpen die periode te overbruggen.


Openingstijden Scoutshop Vlaardingen

De Scoutshop Vlaardingen is met ingang van 15 december 2020 gesloten.


Financiële steun

Scoutinggroepen komen onder voorwaarden in aanmerking voor financiële steun van de overheid. Neem hiervoor contact op met je gemeente. Kijk voor meer informatie hier en neem contact op via dit emailadres als de gemeente geen thuis geeft. Geef dan per email het volgende door: groepsnaam, plaatsnaam en gemeente waar jouw groep onder valt.[bijgewerkt: 27 maart 2021, 12:30]